Radon måling

Hvad er radon?

Radon er luft, som er radioaktiv – dvs. i familie med den stråling vi kender fra atombomber, kraftværker etc. Radon-luften kan ikke ses, duftes eller smages. Radon findes i overalt i nede i jorden under os – i nogle områder af Danmark med større koncentration end andre. Gennem revner og sprækker i vores huse, kan radon trænge ind. Og i modsætning til udenfor i det fri, kan radon indendørs hobe sig op og nå nogle høje koncentrationer, som menes at være kræftfremkaldende.

Radonkort for Danmark
Koncentrationen af radon i Danmark. Værst på Sjælland, Fyn og øst Jylland.

Undersøg for radon

Min anbefaling er, at alle der bor i et eksisterende hus bør få målt deres radonniveau. Det handler om sundhed – er ikke særligt besværligt – og koster ikke mere end alle kan være med. Så der er ikke nogen undskyldning for bare at få det gjort. NU!!

For at finde ud af om radon er et problem i dit hus, skal der laves en måling af niveauet. De mest korrekte målinger foretages på de årstider, hvor I har varme på og derved lufter mindst ud. Men omvendt har I et problem med radon ex. om sommeren – har I det også om vinteren – bare værre. Undersøgelsen kan udføres på 2 måder:

  1. Dosimetre
  2. Elektronisk radonmåler (min anbefaling)

Dosimetre (som denne type: link) skal hænges op i 2-4 udvalgte rum i min. 2 måneder. De kan kun anvendes til den ene måling og kan således ikke genbruges ved evt. ny måling. Samlet pris 850-1.100,-

En elektronisk måler kan derimod bruges igen og igen. Flyttes rundt i hele huset. Låne den ud til naboen, familien og vennerne. Derfor er det min klare anbefaling at købe sådan en fra starten. Prisen ligger på ca. 1.500,-. Dvs. ca. samme pris som for måling for Dosimetre-måling – men tilgengæld kan du bruge den igen og igen. Ikke mindst hvis det viser sig, at du har et problem, som du skal have gjort noget ved. Med den elektroniske måler kan du så hurtigt se, om det du har lavet, reelt har virket efter hensigten.

Jeg købte selv denne fra nogle år siden: Airthings Corentium Home (køb den her). Jeg har været super tilfreds med den. Den har også været lånt ud til mange af mine bekendte 😀.

I mellemtiden er der kommet en mere smart version på markedet, så du får målingerne direkte på din smartphone. Det er denne: Airthings Wave (køb den her).

Den findes også i en lidt mere avanceret udgave, hvor du også kan måle temperatur, CO2 etc. Den kaldes Airthings Wave Plus (køb den her) og koster blot ca. 500,- mere.

Airthings Wave Radonmåler
Airthings Wave

Maksimalt niveau

Bygningsreglementets krav er max. 100 Bq/m3. Over dette niveau, bør der udføres nogle tiltag for at minimere indholdet af radon.

Er niveauet under 100 Bq/m3 og du har foretaget målingen om vinteren, har du ikke problemer med radon. Har du foretaget målingen om sommeren, vil jeg anbefale du foretager en ny måling til vinter, hvor koncentrationen som sagt kan være højere.

Hvordan mindsker jeg radonniveauet?

Hvis din måling ligger over den anbefalede værdi på 100 Bq/m3 – bør der laves nogle tiltag for at mindske koncentrationen af radon.

Overordnet set er der 2 måder at gøre det på:

  • Lufttætning
  • Ventilation

Hvilken løsning der er den bedst til jeres bolig afhænger af hvor høj et niveau der er blevet målt og hvordan jeres hus er opbygget. Jeg vil i et andet blogindlæg komme rundt om hvordan jeg selv har udført radontætning såvel som ventilation af min egen kælder.

Stor du med et hus hvor der er radonproblemer så ring til mig – så tager vi en snak om hvordan jeg kan hjælpe dig til et sundere hjem – Tlf. 9399 8399.

Sidst men ikke mindst er min anbefaling også, at nybyggere får testet deres huse. Da det er et krav i bygningsreglementet, er alle byggefirmaet pligtige til at levere et hus, som overholder kravet til maksimalt radon niveau. For at sikre du får det som du har betalt for, bør du således få lavet en radonmåling.

Risikoen er mindre end ved eksisterende huse, da nye huse ofte er udført med bedre fokus på radontætning og har installeret et ventilationsanlæg, som er med til at sænke niveau af radon i indeluften.

Håber indlægget har skapt lidt fokus på området. Har du brug for rådgivning omkring ombygning og løsning af radonproblematik så kontakt mig helt uforpligtende til en snak om muligheder:

Ring til mig på tlf. 9399 8399 – RTD@husgruppen.dk

Selvom links på denne side er affiliate-links (reklame) sætter jeg kun links ind som jeg kan stå inde for. Jeg hader selv at betale for meget for varen – eller ikke handle et troværdigt sted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *