Kælder og dårligt indeklima
Har du en kælder? Og lugter den oftest indelukket ? Endda fugtigt? Og måske er der netop målt radonproblemer? Her er hvad jeg gjorde i vores egen kælder. Brug det til inspiration til hvordan du får en brugbar kælder, som giver værdi til din bolig – og som du reelt kan og har lyst til at bruge.
Ventilation

Vi starter lidt bagvendt, men den ene ting, som gjorde den største forskel i vores kælder, var klart at få skabt ventilation. Ved at få skabt ordentlig ventilation sikres det, at luften ikke føles indelukket og fugtig. Og hvordan gør man så lige det, i en kælder uden det kræver alt for meget arbejde?
Løsningen for mig var at anvende DUKA’s løsning DUKA ONE S6W (se priser på Pricerunner).
Det er en 1-rumsventilationsløsning, som giver mulighed for at få skiftet luften, samtidig med at varmegenvinding på. For dem som er til smarthomes (som mig selv😀), kan den styres fra en app, hvor det er muligt at opsætte start/stop/kalender/boost/etc.
Enheden fungerer på den måde, at den i 70 sekunder ad gangen henholdsvis suger luft ind og blæser luft ud. Sådan står den så hele tiden og skifter – frem og tilbage.
Installationen er super simpel – du kan nemt gøre det selv – eller du kan få en lokal el/vvs/ventilation-entreprenør til at gøre det for dig. Hvis du vil selv udføres det som nedenfor:
- Bor et hul Ø180mm i væggen (lej selv udstyr i Silvan eller ring til en diamantskærer i området som ex. Odense Diamantskæring).
- Monter ventilatoren i hullet – alt medfølger – tager max. 1 time.
- El tilsluttes – OBS skal udføres af autoriseret elinstallatør.
Din kælder får nu tilført frisk luft og sikrer at du minimerer risikoen for fugt, radon og andre indeklimaproblemer.


Har du en stor kælder evt. med flere rundt, bør du overveje om der skal installeres mere end en. Kontakt HusGruppen hvis du har brug for rådgivning om hvordan du bedst placere dine ventilatorer. Løsningen kan nemt også bruges i ejendomsforeninger, hvor kælderen har samme udfordringer som beskrevet i ovenstående.
Gulvet
Du skal først tjekke om der er opstigende fugt fra jorden under dit kældergulv og op i selve kælderen. Det gøres nemmest ved at tape et stykke gennemsigtigt plastik (ca. 30x30cm) et sted på kældergulvet. Det er vigtigt at det er helt tæt! Når det har siddet i 1 uges tid – kan du se om der er dannet kondens på bagsiden af plastikken. Er der kodens – kommer der vand ind gennem dit kældergulv og du må påregne at skulle igang med lidt omfangsrig renovering, hvis det skal blive en brugbar kælder. Er der ikke kondens – kan du nøjes med lidt mere simple tiltag.
Kondens
Den korte beskrivelse af hvad der ligger foran dig er, at du skal have sikret, at dit kældergulv bliver tæt. Det betyder i praksis ofte at du skal have hugget dit kældergulv op, udlagt drænrør/-lag, gulvisoleret og støbt nyt betongulv. Det giver dig så også muligheden for at få skabt gulvvarme i din kælder. Men kræver også en del arbejde og økonomi.
Har du brug for rådgivning om løsning – eller hjælp til udbud – så kontakt HusGruppen nu og hør hvad vi kan gøre for dig.
Ikke kondens
Du kan vælge at gøre om beskrevet ovenfor – hvis du vil have den bedste løsning og sikrer gulvvarme i din nye kælder.
Den lidt mere enkle model er spartle dit kældergulv, så det får en glat overflade og så male med epoxymaling. Jeg har selv malet med et produkt kaldet NM30 fra Rockidan. Det er også med til at modvirke indtrængen af radon – uden at være 100% radontæt.
I en kælder er det vigtigt aldrig at udlægge hverken tæpper, trægulv, linoleum etc. på gulvene da evt. indtrængen af vand ikke er muligt at se før skaden er ret så omfangsrig.
Væggene
Først og fremmest skal du sikrer, at der ikke er opsat indvendig isolering og beklædning (forsatsvæg) på den eksisterende betonvæg. Hvis der er opsat en forsatsvæg indvendigt, vil anbefalingen altid være at nedtage denne. Bag en forsatsvæg kan der ophobe sig fugtighed, som resultere i bl.a. skimmel. Derfor: Ned med dem.
Vil du gerne have isoleret dine kælderydervægge er den bedste løsning (men også dyreste) at gøre det udefra ved at grave op hele vejen rundt – vandtætne, isolere og fylde jord til igen. En mere simpel løsning, er der indvendigt opsættes kalciumsilikatplader, som både isolerer men som også er med til at regulere indeklimaet i kælderen.
Alt efter hvad kælderens tilstand er og hvad den ønskes anvendt til, er det også en mulighed blot at hakke alt evt. løst puds af væggene og pudse dem op igen. Uanset hvilken løsning der vælges skal alle indvendige behandlinger med puds, spartel og maling være både fri for organiske materialer samt diffusions åbne. Mange kælderydervægge får tilbagevendende skader, fordi de ikke er overfladebehandlet med de rigtige produkter.
I samme ombæring, som man eftergår væggene, bør man også se efter samlingen mellem væg og gulv. Her er der oftest en stor synder til indtrængen af radon – og grundvand for den sags skyld.
Står du overfor en renovering af din kælder i din bolig eller i jeres ejerforening – Kontakt HusGruppen så hjælper vi jer med at få en tør og brugbar kælder, som skaber værdi til din ejendom.
Fang mig direkte på: Tlf. 9399 8399 – RTD@husgruppen.dk