3 konkrete tips

Der er desværre opstået en tendens til, at en energiramme for det meste kun kan løses, hvis der kommer solceller på den nye bygnings tag. Det er for mig alt for simpelt at betragte det på den måde. Det efterlader mig med en undren over, hvorfor den projekterende arkitekt/ingeniør ikke gør mere for at handle på bygherrens interesser. Interesser, som sjældent er at få et mikroskopisk solcelle anlæg, som aldrig vil tjene sig hjem. Og som kun skæmmer husets arkitektur.

Undgå solceller

Tre konkrete tips til at undgå solcellerne:

1. Isoleringsklasser

En nem vej til en lavere energiramme er at eftergå isoleringsklasserne (kaldet lamda-værdien). Altså hvor godt isoleringen reelt isolerer. Jo lavere værdi – jo bedre isoleringsevne. Nogle 5-10 år siden var det normalt at anvende kl. 37 isolering i både hulmur og ydervægge. Idag er kl. 34 ikke unormal. Men almindelig mineraluld findes idag også i kl. 32. Og prisen bliver stadig mere og mere fordelagtig.

2. Overophedning

I mange nye huse er der mange store vinduespartier, bidrager med en masse varmetilskud. I energirammeberegningen kan dette tilskud dog også have en negativ indvirkning – overophedning. Denne overophedning straffes bygningen så med i energirammen. En diskussion for sig, er så hvordan solceller afhjælper denne overophedning andet end i en teoretisk beregning.. Men for at minimere overophedningen vil min anbefaling være at prøve sig lidt frem med følgende to emner: 1) Er der mulighed for at skabe noget øget skygge? Større udhæng, anden placering, udvendig solafskærmning osv. 2) Rudernes G-værdi (den procentvise solvarme, som kommer igennem vinduets ruder). Dvs. en form for solfilm på ruder mod syd/vest. Husk her at være opmærksom på, at dette også påvirker udsynet en smule, da det skal vælges med omhu hvad der kan accepteres.

3. Bygningens tæthed

En af de helt store oversete punkter i en energirammeberegning er bygningens tæthed. Jo lavere værdi jo tættere er bygningen. De projekterede regner ofte med den værdi, som er angivet i bygningsreglementet. Den værdi viser sig ofte at være noget højere end den er reelle. Reglerne er, at hvis der laves en blowedoortest, må der regnes med den målte værdi, og ikke BR’s værdi. Mange huse bliver blowerdoortestet og derfor kan man lige så godt tage den værdi i regning. BR18’s krav/værdi er 1,0 l/s/m2 – men det er ikke unormalt at bygge og derved måle 0,5 l/s/m2 – som faktisk er kravet til lavenergihuse (2020).

Solceller kan give mening. Men så skal det være et aktivt valg. Og ikke en nødvendighed blot for at overholde et teoretisk tal i en energiramme beregning. Skal solcelleanlæg give mening, skal de designes efter brugeres behov – altså skal der ind og analyseres på forbruget og hvornår dette er placeret på dagen.

Ovenstående er blot nogle af de emner som du får rådgivning om ved at vælge HusGruppen, som din bygherrerådgive.

Vi agerer nemlig alene ud fra dine interesser – og ikke ud fra hvad der er nemmest nu og her.

Ring på 9399 8399 – så tager vi en snak!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *